Instant Pot kip met sinaasappelsaus is een gezond alternatief voor afhaalchinees. Gemakkelijk en snel klaargemaakt in je Instant Pot.
Categorie Hoofdgerecht
Keuken Aziatisch
Zoekterm Kip, Rijst, Sinaasappel
Voorbereiding: 20minutes
Bereiding voor: 6personen of 4 personen met restjes
Ingrediënten
6kipfilets - 1 enkele kipfilet per persoon; in blokjes gesneden
4klontjes margarine - gebruik margarine voor baken en braden.
500mlsinaasappelsap - vers of geconcentreerd; 2 maal 250 ml.
6teentjeslook - versnipperd
350mlgezeefde tomaten - tomaten passata
75mlsojasaus - met minder zout (low salt - low sodium) aanbevolen.
30gramwitte suiker
30grambruine suiker - donkere
sinaasappelzest - van 1 sinaasappel; ofwel 1 theelepel gedroogde sinaasappelzest.
Tabasco - naar eigen voorkeur.
5eetlepelsmaizena
Bereiding
Haal de kipfilets ruim op voorhand uit de koelkast. Zijn de kipfilets wat vochtig? Dep ze dan net voor het bakken droog met wat keukenrol.
Snij de kip in blokjes.
Kipblokjes aanbakken in Instant Pot:
Uiteraard kan je de kipblokjes ook aanbakken via de [Sauté] of opwarm/kook functie van je Instant Pot. Selecteer [Sauté] om de pot op te warmen. Wanneer de indicator [Hot] aangeeft is de pot warm genoeg. Voeg nu de bakboter toe.
Als de boter gesmolten en bruin is kun je de kipblokjes toevoegen. Laat de boter niet aanbranden! Roer de stukjes door de pot met een spatel. en laat de kipblokjes ongeveer vijf minuten bakken.
Druk op [Cancel] om het aanbakproces te stoppen.
Kipblokjes aanbakken in een pan op het kookvuur als alternatief:
Als je de kipblokjes mooi goudbruin wil krijgen, bak ze dan aan in een pan op het kookvuur.
Zet een pan op het vuur en laat de pan goed heet worden. Voeg de margarine toe.
Als de boter gesmolten en bruin is kun je de kipblokjes toevoegen. Laat de boter niet aanbranden. Roer de stukjes door de pan met een spatel. Laat de kipblokjes ongeveer vijf minuten bakken en totdat ze goudbruin zijn.
Schep de kipblokjes van de pan naar de Instant Pot.
Vervolg van het recept in de Instant Pot:
Voeg de helft van het sinaasappelsap (250 ml), look, gezeefde tomaten, sojasaus, witte en bruine suiker, sinaasappelzest en eventueel Tabasco toe aan de kipblokjes in de Instant Pot.
Roer alle ingrediënten goed dooreen en zorg dat de kipblokjes goed in de saus liggen.
Zet het deksel op je Instant Pot, draai toe en draai de ventielknop naar "Sealing".
Selecteer [Poultry] (vertaling = gevogelte) en pas de tijd aan naar 7 minuten. Zet de druk op Normal - High Pressure.
Wanneer de IP timer afgelopen is, druk op [Cancel].
Zet een kookwekker en wacht 10 minuten zodat de druk wat kan aflaten (= NR / Natural Release).
Als de 10 minuten om zijn, draai de ventielknop naar "Venting" voor een QR, or Quick Release om de stoom verder af te laten. Opgelet er komt hete stoom uit de ventielknop!
Als de drukindicator naar beneden is, open dan het deksel.
Om het gerecht aan te dikken, meng een beetje vocht uit de pot, maizena en de overschot van sinaasappelsap (250 ml) in een apart kommetje. Meng goed zodat er geen brokken overblijven.
Druk op [Sauté] om de IP terug op te warmen. Giet de inhoud van het kommetje bij het gerecht in de pot. Kook via [Sauté] nog 5 minuten zodat het gerecht kan aandikken en terwijl je zachtjes roert.
Van zodra de saus aangedikt is, druk op [Cancel] en serveer.
Eet smakelijk met Instant Pot Lekker!
Recept van sweetandsavorymeals.com; vertaald en aangepast door Instant Pot Lekker!Serveer met jasmijnrijst en gesnipperde pijpajuin.Dit gerecht kan gemakkelijk terug opgewarmd worden in de microgolfoven, in een pannetje op het vuur of door de [Sauté] functie van je IP te gebruiken. Je kan dit gerecht ook invriezen.